Show search form Show navigation
Home » Wat werkt het beste? De hydraterende crème of het liposomenserum?

Wat werkt het beste? De hydraterende crème of het liposomenserum?

Een goed gehydrateerde huid voorkomt oppervlakterimpeltjes en is één van de belangrijkste voorwaarden voor een gezonde en mooie huid. Volgens de reclame zou de zgn. “hydraterende crème” de natuurlijke geringe hydratatie van de huid voldoende kunnen verbeteren. Er is echter voldoende onderzoek dat aantoont dat deze crèmes de huid helemaal niet kúnnen hydrateren. Hoezo? We gaan hier wat dieper op in.

Alle crèmes, ook hydraterende crèmes, bevatten naast water ook vetstoffen. Ondanks de nadelen die eraan verbonden zijn, zijn dat toch nog vaak vetten van minerale oorsprong (petroleum). Steeds vaker worden natuurlijke plantaardige oliën of beter nog, huididentieke vetten, gebruikt.

Maar los van de aard van de gebruikte vetstoffen: hoe werkt een crème?

Door het reinigen van de huid wordt het al aanwezige vetlaagje verwijderd. Hierdoor gaat de huid versneld vocht verliezen (dehydrateren). Na het aanbrengen van een crème wordt er een nieuw vetlaagje op de huid gevormd. Daardoor wordt het waterverlies weer enigszins afgeremd. De “natuurlijke toestand” wordt dus min of meer hersteld.

Dat moet ook zo. Vochtverlies tegengaan is een belangrijke eerst stap. Maar kan er ook worden gesteld dat de huid effectief werd gehydrateerd?

Eigenlijk niet. Er is immers niets aan de huid verbeterd waardoor die het water beter zou kunnen vasthouden. Er werd ook geen extra water aan de huid toegevoegd. Het natuurlijke vochttekort van de huid blijft min of meer gewoon wat het was.

In een interessante studie van de Universiteit van Halle-Wittenberg staat al op pagina 1: ” (…) das Stratum corneum (stellt) mit seiner Lipophilie und der geringen Hydratation im Normalzustand eine Penetrationsbarriere von besonderer Dimension dar”. Ofwel: “De hoornlaag van de huid is lipofiel (waterafstotend) en heeft van nature een lage hydratatie. Daardoor vormt de huid een zeer moeilijk te doorbreken barrière.” Het valt dus te verwachten dat een crème deze barrière niet zomaar zal kunnen doorbreken om extra water aan te voeren en aldus de hydratatie te verbeteren. Deze verwachting wordt ook door onderzoek bevestigd.

In dezelfde studie van de Universiteit van Halle-Wittenberg werd zeer precies onderzocht welke producten de wateroplosbare vitamine Biotine (vitamine H) – en dus water – het best in de huid kunnen transporteren. Het resultaat van dat onderzoek ziet u in deze grafiek op P59.

Wat toont deze grafiek aan? De gewone “hydraterende crème” (St O/W, of Standaard Olie in Water, op basis van vaseline) gaf na 300 min (5 uur) als meetresultaat “3”. De liposomen gaven als meetresultaat “48”, ofwel 16 keer of 1600% meer als de gewone crème.

Dit resultaat is volledig te danken aan het feit dat liposomen bestaan uit fosfolipiden gevuld met water. Deze fosfolipiden nestelen zich tussen de huidcellen en houden daar het extra water vast, waardoor de huid maximaal gehydrateerd wordt. De huid wordt door liposomen echt verbeterd doordat het vochtgehaltevermogen van de huid wordt gemaximaliseerd.

Ook andere cosmetische ingrediënten werden getest. Zo had ook hyaluronzuur een extra positief effect t.o.v. de crème: “5” i.p.v. “3”, nog altijd 67% meer dan de crème maar nog altijd zeer ver onder het hydraterende vermogen van liposomen.

De studie besluit dan ook op pagina 78 “Die Applikation der Liposomen erbrachte im Absolutmaßstab die höchsten Depots im Stratum corneum.” Ofwel: het aanbrengen van liposomen gaf absoluut de beste resultaten.

Het begrip “hydraterende crème” is daarom zeer verwarrend. Een hydraterende crème voorkomt vochtverlies, maar hydrateert niet. Wie de huid echt wil hydrateren moet liposomen gebruiken. En die horen niet in een crème te zitten. Want simpelweg liposomen toevoegen aan een crème werkt NIET. Ze worden dan door het vet van de crème vastgehouden waardoor ze de huid niet kunnen indringen en hydrateren.

Copyright DR. BAUMANN COSMETIC.

Waar bent u naar opzoek?

Zoek bijvoorbeeld naar een behandeling, recept, blogbericht of product.